Back to Top
  bewoners beheren haven


Bewoners beheren haven


In Zutphen beheren bewoners voortaan zelf de gemeentelijke jachthaven. De bewoners zijn verantwoordelijk voor het kleine onderhoud zodat boten veilig kunnen aanmeren. Ook innen zij het  liggeld en houden de haven netjes door het verwijderen van zwerfvuil. Het bewonersinitiatief ontstond toen de gemeente Zutphen een beheerder zocht voor de nieuwe haven: “We hebben als bewoners belang bij een mooie jachthaven. Dan kunnen we het beheer dus net zo goed zelf gaan doen.”

(foto Noorderhaven)

 

 
 
   Seringenpark
 

 

Seringenpark Aalsmeer

 

Het Seringenpark in Aalsmeer is uniek in Nederland en Europa: er staan circa 130 variëteiten van seringen. Maar het onderhoud van deze kwetsbare bomen kan beter. De Stichting "Behoud Seringenpark Aalsmeer" heeft daarom het onderhoud van de gemeente overgenomen via het uitdaagrecht. En dat is een succes: uit de evaluatie blijkt dat de onderhoud van het park op heel hoog niveau is gebracht ("A+ niveau"). Bovendien komen er steeds meer nieuwe soorten seringen bij. Ook organiseert de stichting activiteiten om bewoners meer te betrekken bij het park.
De bewonersorganisatie wil het onderhoud blijven uitvoeren. In de zomer van 2024 wordt een nieuw uitdaagrecht-initiatief ingediend om het park t/m 2029 in topconditie te houden.

Lees verder

 

Agrariërs en bewoners het initiatief OmmerkanaalAgrariërs en bewoners: het initiatief Ommerkanaal


Het initiatief bestaat uit het duurzaam beheren van de bermen met de bomen en struiken en de gemeentelijke sloten langs de openbare wegen.

Het uiteindelijke doel van de challenge is het opzetten van een lokale circulaire economie met minder CO2 uitstoot en het hergebruiken van snoeiafval en maaisel. Zo kan het maaisel van de bermen worden gebruikt bij het verbeteren van de bodem van akkers. 

Lees verder

 

 

 
Jongeren op t rechte pad


Jongeren op ’t rechte pad


“Terug naar de natuur; vooruit in het leven!”

Met deze slogan brengt BOSS ca 40 jongeren weer op ’t rechte pad. BOSS ontwikkelde een vernieuwende aanpak van outdoor-activiteiten. Financiering kwam met het indienen van een uitdaagrecht initiatief bij de gemeente Eindhoven. De uitdaging werd goedgekeurd door een groep van gebruikers en deskundigen. 

 
 
Lansingerland
 

Dierenweide


De uitdaging van de dierenweide Leeuwenkuil is een succes, zo blijkt uit de evaluatie van de gemeente en bewoners.
 
Verdwijnt de dierenweide, of niet? Dat was de vraag in de gemeente Lansingerland nadat de gemeenteraad had besloten om te gaan bezuinigen. Via het uitdaagrecht hebben bewoners het beheer van de Dierenweide overgenomen: zij voeren het dagelijks onderhoud uit en doen ook werkzaamheden in het park eromheen.
 
 
 
Rotterdamschepenstr
 

Rotterdam – Schepenstraat 
 

Je eigen straat herinrichten, zoals jij dat wilt. Bewoners van de Schepenstraat in Rotterdam  hebben dit met succes uitgevoerd via  het uitdaagrecht.  Zij namen het hele ontwerp- en participatieproces voor hun rekening. Hun avonturen zijn opgeschreven in het "Spoorboekje voor een Right2Challenge in de openbare ruimte".