Back to Top
Hoe werkt het Uitdaagrecht?

 

Bij het uitdaagrecht kunnen initiatiefnemers taken van de gemeente (of  provincie/ waterschap) overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Hiermee wordt de overheid "uitgedaagd". Bewoners en maatschappelijke organisaties krijgen zo de kans om hun idee te gaan uitvoeren.

 

Hoe werkt het in de praktijk?

 

Initiatiefnemers komen met een plan om bestaande taken van de overheid over te nemen en zelf te gaan uitvoeren. 

Zij zoeken draagvlak in de buurt en dienen hun plan in bij de overheid. Voorbeeld: het onderhouden van een park, het schoonhouden van grachten of  het beheer van een buurthuis.

Als het plan past binnen de beschikbare financiƫn en beleidskaders, nemen zij de overheidstaak over.

 

Met het uitdaagrecht kunnen initiatiefnemers ook 'co-produceren' met de overheid als zij denken een overheidstaak slimmer, beter of goedkoper te kunnen uitvoeren, maar daarbij wel moeten samenwerken met de overheid. Voorbeeld: een nieuwe invulling van het provinciale natuurbeleid met steun van agrariĆ«rs - "Natuur met de samenleving".  Met het uitdaagrecht kunnen boeren en maatschappelijke organisaties zelf aan de slag gaan met natuurontwikkeling, en maken hierover afspraken over afstemming en samenwerking met de provincie.

 

De aanvraag van een uitdaging kan via de volgende stappen verlopen: 

routeplannerRichttochallenge